Meditation skal være ubesværet

 

”Meditation er ikke en disciplin i koncentration, men skal være en ubesværet oplevelse”.

Nogen er måske overrasket over, eller direkte uenige i denne udtalelse. Begyndere i meditationens verden, bliver ofte fortalt, at det kræver hård mental disciplin og mange års erfaring at kunne meditere uden tankemylder.

Det fleste, der har mediteret længe, kan nok nikke genkendende til dette. Hovedet er fuld af tanker og lige meget, hvor meget man prøver, vil tankerne blive ved med at banke på. Mange tror desværre, at det er fordi, at de ikke prøver hårdt nok. At de skal være bedre til at udøve mental disciplin for at holde tankerne på afstand.

Det er ikke tankerne der er problemet

Et stille sind er ikke målet med meditation. Det er dét stadie vi opnår, når der ikke er noget der skal opnås. Det er sindet i sin naturlige tilstand, ubelastet af frygt og begær, og de tanker de skaber. Når vores verden er i balance, føler vi os også i balance, vi føler os trygge. Eller sådan burde det være. Men selv når alle vores fysiske behov er blevet tilgodeset og der ikke er nogen fare, føler vi os sjældent i balance.

Faktisk føler vi det helt modsatte. Hvis vi ikke har noget at lave, begynder vi, at kede os. Hvis nogen sårer os, kan vi holde fast i det i dagevis, ugevis og endda årevis efter det er sket. Eller vi ender med, at bekymre os om situationer, som kunne opstå, men som sjældent gør.

Sammen med den slags tanker, kommer der en endeløs tankeproces. De fleste af disse tanker kan destilleres ned til bekymringer om, hvordan vi kan opnå balance og indre ro. Ironisk nok er et bekymret sind per definition, ikke i balance. Vi har så travlt med, at bekymre os om, at komme i balance, at vi aldrig giver os selv chancen for at opnå det.

Givet, hvor nemt, så nogle tanker kan opstå, kan det være nemt at antage, at man skal dæmpe dem og kontrollere dem. Denne tilgang udspringer fra den samme tankegang, som kreerede tankerne – tanken om, at vi skal være i kontrol for, at kunne føle os i balance.

Der findes mange forskellige meditations traditioner, de fleste af dem har dog det fællestræk, at de har en mere effektiv tilgang til dette. Nemlig, at man skal acceptere tankernes indtrængen og lære, at arbejde med dem og ikke imod dem.

Når jeg underviser henviser jeg til følgende:

  • Når du mediterer skal du ikke være fri for tanker, men blot lade de tanker og lyde, der helt sikkert vil dukke op undervejs passere videre. Du skal ikke analysere dem, du skal ikke observere dem, men blot lade dem drive forbi.
  • Når du opdager, at du blevet fanget i en tanke, så lad være med at dømme eller bebrejde dig selv. Det sker. Selv for de mest erfarne meditationsudøvere.
  • I stedet for at følge din tankeproces, som du normal vis ville gøre til hverdag. Prøv at vende din opmærksomhed tilbage til den oplevelse du har lige nu, i dette øjeblik. Du kan vælge, at fokusere på et mantra eller du kan vende din opmærksomhed mod dit åndedrag. Du kan også prøve at visualisere et billede, en følelse eller selve øjeblikket i sig selv.Sky Meditation på Tom Stern
  • Lad din opmærksomhed finde ro i den oplevelse, men lad være med, at tvinge din koncentration til at blive der. Det vil være helt naturligt, at dit sind og dine tanker begynder, at vandre igen, men det handler heller ikke om, at lære at være i nuet, men hvordan du kan vende tilbage til nuet.

Når vi mediterer vil de fleste af os gerne opleve en god meditation, men den følelse af at ville opnår noget, kan være en stor hindring. Selvom det kun er en svag følelse, som du måske slet ikke tænker over. Husk, meditation skal være ubesværet.

I min App iMeditation kan du finde rigtig mange guidede meditationer, der kan hjælpe dig på vej. App’en kan du både finde i App Store og i Google Play

Hent iMeditation guidede meditationer nu!  iMeditation - Guided Meditations af Tom Stern

Næste gang du skal meditere, så lad tankerne flyve forbi dig, som skyerne gør på himlen. Lad dem komme og lad dem passere.

Rigtig god fornøjelse.