Parterapi

PARTERAPI ER NOGET DER KAN STYRKE FORHOLDET PÅ MANGE MÅDER, SÅ VIL I GERNE FÅ ENDNU MERE UD AF JERES FORHOLD, ER DET EN GOD LØSNING MED PARTERAPI

AT GÅ I TERAPI KAN VÆRE EN KORT ELLER LÆNGERE PROCES.

Nogle gange kan et parforhold køre af sporet af den ene eller den anden grund. Det er ikke sikkert at det er parrets ønske at forholdet skal opløses, og nogle gange er et forhold kommet så langt væk fra det der i starten var fyldt med kærlighed og forståelse og bare erstattet med irritation og manglende respekt fra måske begges side.

Parterapi kan både være noget, der bliver gjort i starten af forholdet, hvor der er stor åbenhed og villighed til at lære hinanden endnu bedre at kende, eller når der er kommet en eller anden form for knas i forholdet. Det kan være, der er oplevet utroskab, gnisten er forsvundet eller i skændes over selv små ting. Det er vigtigt at I begge er klar på at forsøge jer med parterapi, som virkelig kan være en løsning, der kan bibringe positive resultater for jeres forhold.

Det er forholdet det handler om, hvad I kan gøre for hinanden, hvordan I løser de opståede udfordringer og om det er muligt at komme videre med jeres forhold.

Det er vigtigt at I giver jer tiden til det og derfor varer hver session også mindst 1 ½ time, så vi alle kan fundere og finde ud af hvad der kan gøres.

Er det ikke noget I har prøvet tidligere, er der altså mange grunde til at prøve denne form for terapi, hvor det kan gøre ondt og der er mulighed for stærke følelsesmæssige udbrud hvilket er helt i orden.

Det kræver styrke og villighed at gå til parterapi.

HVAD KAN DER GØRES?

Selvfølgelig er der noget at stille op i de fleste situationer. Men mange gange kræver det virkelig ærlighed og villighed at sætte sig sammen med sin partner og ville se på de steder i kroppen og de ting der virkelig gør ondt og er så sårbare, så vi bare lukker øjnene og håber på at der vil ske et mirakel og ens partner vågner op og det hele bare er godt igen. Det behøver jo ikke at være sådan at før man begynder at gå i parterapi skal forholdet være svært. Det vil være meget fornuftigt at starte i parterapi før det går skævt.

Min erfaring viser at de forhold hvor begge parter virkelig ønsker forandring og tør begynde at kigge på de svære og mange gange uoverskuelige problemer der kan være, ja, så er der også mange gange at forholdet kommer styrket ud på den anden side.

Selvom det tit er den ene part der ønsker at komme i parterapi og den anden syntes at det er spild af tid “at komme til sådan noget mærkeligt noget”, vil de fleste blive overraskede over den åbning og forløsning det kan være at få mulighed for at tale om problemerne hvor der sidder en uvildig part, (parterapeuten).

Ligesom med alt andet er det vigtigt at vi plejer vores forhold og ikke bare kommer ind i en eller anden vane hvor vi tager den anden for givet. Når vi oplever at blive taget for givet, mister vi noget meget værdifuldt inde i os selv. Og det skal selvfølgelig genoprettes. Mange gange tror vi at der ikke er noget at gøre mere, og at det vil være løsningen bare at bryde ud af forholdet og finde en anden “der forstår mig meget bedre”. Men som så mange gange før flytter nissen med hvis vi ikke får gjort op med nogle af de sider i os selv der måske er med til at undergrave forholdet.

Parterapi hos Tom Stern

Tom Stern har beskæftiget sig med parterapi i en lang årrække. Hans tilgang til parterapi er at begge parter skal kunne komme til orde og kunne fortælle på en så ærlig måde, hvordan han / hun opfatter de problemstillinger der måtte være i parforholdet.

Begge parter har selvfølgelig hvert deres syn på hvad det er der er gået galt. Og i mange tilfælde syntes man at det er den andens skyld, det der er gået galt. Så for at få løst op på de problemer der måske er i jeres parforhold, skal i ville det og turde at kigge indad og kunne være ærlige med de ting og følelser der sker inde i jer hver især.

“I lyse og rolige omgivelser mødes vi og starter med at finde ud af hvad det er i begge syntes der skal tales om. For mig er det vigtigt at begge parter syntes det er udbytterigt og foregår på en fornuftig og professionel måde. Er du i tvivl om parterapi er det rigtige for dig, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak, via mail eller telefon.” — Tom Stern

Hvad sker der i parterapi


I en session med parterapi er der altid afsat mindst 1½ time. Det er for at begge kan få tid til at fortælle om sine synspunkter i forhold til det eksakte problem. For at turde komme frem med sine inderste problemer er det tit nødvendigt at der skabes noget tillid. Og som vi ved, er tillid ikke bare noget man får men noget man gør sig fortjent til. Så terapeuten skal selvfølgelig gøre sig fortjent til at et par vil dele de sider i deres parforhold der er vanskelige.


Det er min erfaring at de fleste ikke har svært ved at få den tillid når vi arbejder sammen i parterapi.

Når vi først begynder at lære nye og bedre måder at kommunikere på vil parforholdet stille og roligt begynde at tage nye former og der kan komme en mere

afslappethed ind i forholdet som vil være med til at få begge parter til at slappe mere af og med tiden få begge til at genskabe kærligheden og venskabet.

Mænd og kvinder er som regel, meget forskellige i deres tilgang til parforholdet. Og det er vigtigt for at parforholdet kan fungerer at begge parter forstår de mekanismer der styrer de feminine og maskuline sider. For at gå fra et ubevidst parforhold til et bevidst parforhold kræves der selvfølgelig en masse indsigt og forståelse.

Men det er det der skal arbejdes med så det er muligt at opnå et forhold hvor der er forståelse fra begges side og respekt for den anden, så det vil være en fornøjelse at dele livet netop med den partner du på et tidspunkt har valgt som din ledsager på denne rejse her på jorden.

Det kræver mod og ærlighed

Det kræver en stor del af ærlighed og åbenhed for at få noget ud af parterapi. Og det syntes jeg man skal gøre op med sig selv inden man går i gang med parterapi, om man har disse ting. Ellers vil det være spild af penge og tid.

Hvis det viser sig at parforholdet ikke er til at redde af den ene eller anden grund, begynder vi at tale om den lykkelige skilsmisse. Det lyder lidt som en floskel at tale om den lykkelige skilsmisse, men der er dog nogle ting i en skilsmisse der kan gøre det hele lidt nemmere. Især hvis der er børn indblandet. Så kan det være nogle af følgende ting der bliver arbejdet med:

- At lave aftaler .
- Afhentningssituationer.
- Bearbejdning af gamle sår, der påvirker nutiden.
- “kontrakt” om en ansvarlighed og opmærksomhed over for børnene.
- Ansvarsfordeling med hensyn til aktiviteter.

17 eksempler på hvornår det er på tide at søge parterapi:

1. Når du har tænkt eller kaldt din partner idiot eller lignende mere end 1 gang på 1 måned.
2. Når en samtale ender med et skænderi igen og igen.
3. Når du ser på din partner og der ikke er kærlighed tilbage i partnerens eller dine egne øjne.
4. Hvis I ikke er enige om jeres sexliv.
5. Når du ved at din partner ikke er glad mere.
6. Når du oplever afstand og ensomhed i dit parforhold.
7. Når du savner varme og nærhed.
8. Når problemerne får lov at ligge, fordi samtalen er gået i stå.
9. Når vi ikke har kendskab til hinandens liv.
10. Når vores børn skaber problemer.
11. Når vi har en grundlæggende negativitet til vores partner.
12. Når en eller begge parter overvejer skilsmisse.
13. Når den ene eller begge fokuserer på partnerens fejl.
14. Når en af parterne er begyndt at snage i den andens mobiltelefon.
15. Når der har været utroskab
16. Når du føler at din svigermor er en udsending fra helvede.
17. Når man føler at det er nødvendigt at skulle give slip på sine egne kvaliteter.

BEHØVER MAN AT VÆRE UVENNER FOR AT GÅ I PARTERAPI ?

Nej, jeg mener at parterapi bør starte når parforholdet stadig er nyt. På det tidspunkt har begge parter så meget overskud og villighed til hinanden, så det er meget let at lære hinanden at kende. Så det ikke er de små overraskelser der bliver til store og uoverskuelige problemer senere. Parterapi starter i dag. Hvis du har mod og villighed.

“Det er ikke svært at finde en man kunne tænke sig at falde i søvn ved siden af. Kunsten består i at finde den man har lyst til at vågne sammen med.”

Hvad koster det

At gå i parterapi behøver ikke at ruinerer jer. Det skal være sådan at I hver gang får noget udbytte med hjem. Der bliver altid sat minimum 1½ time af til parterapi.

Testimonials fra et tidligere par i parterapi

Navn lillian larsen 43 år

Vi har været i 17 år og vores forhold har haft alle de op og nedture som et normalt ægteskab nu har.

På et tidspunkt var vi så langt fra hinanden at vi faktisk talte om at gå fra hinanden. En af mine veninder der tidligere havde været i parterapi hos Tom Stern foreslog at vi prøvede det som sidste udvej. ”Det kan jo ikke blive værre”, som hun sagde.
Min mand Henrik var ikke meget for det men indvilgede til sidst.
Vi kom med en opfattelse af hvad parterapi var uden at der var nogen af os der havde prøvet det før.

Jeg vil sige at de ting vi kom igennem hos Tom, var meget anderledes end vi begge havde forestillet os. De spørgsmål der blev stillet os hver især og i fællesskab. Nogle gange var både jeg og min mand så irriterede på Tom og hans direkte måde at adresserer vores problemstillinger. Det var ligesom om han så lige igennem os og tog direkte fat på alle de ting der havde været problematiske gennem hele vores ægteskab. Men det var ikke kun behageligt. Det var konfronterende, meget konfronterende og mange gange havde jeg lyst til bare at grave mig ned. Men Tom formåede at skabe en ufattelig tillid og tryghed og hver gang vi var færdige med en terapi session husker jeg det som om at vi igen var blevet de bedste venner.
Vi fik hjemmeopgaver og også besked på ikke at skændes så meget, men prøve at være i problemstillingen uden at sable den anden ned.

Igennem forløbet har jeg været så vred og irriteret på Tom. Men har selvfølgelig fundet ud af at det var hver gang han ramte i et af de huller som jeg helst ikke ville kigge alt for meget på.

Det største wake up call vi fik, var at vores datter efter vi havde været hos Tom 3 gange, en dag ved middagsbordet sagde at hun sunes at mig og far var blevet mere søde ved hinanden.
Det fik os til at gå 100 % ind i terapien og vi købte et 10 turs kort.
Vi er stadig gift og har det rigtig godt sammen. Det betyder ikke at vi ikke oplever uoverensstemmelser mere. Men så er der altid en af os der foreslår at vi laver en session hos Tom.

Vil du høre mere?

Udfyld kontaktformen nedenfor og jeg tager kontakt til dig.

Felter markeret med * er nødvendige.